Partnercontent

fevia: "TEVREDEN MET HEROPENING HORECA, MAAR BLIJVENDE STEUN NODIG VOOR INDUSTRIE"

Volgens Fevia is er ook voor de voedings- en drankenbedrijven blijvende steun nodig om er terug bovenop te komen
Volgens Fevia is er ook voor de voedings- en drankenbedrijven blijvende steun nodig om er terug bovenop te komen

Fevia is tevreden met heropening van de horeca, zoals op 3 juni 2020 aangekondigd door de Veiligheidsraad. Bijna drie maanden sluiting van deze sector trof niet alleen de horecazaken zelf, maar ook de vele leveranciers uit de voedings- en drankenindustrie. De federatie van de Belgische voedingsindustrie vraagt dan ook blijvende steun voor alle betrokken voedings- en drankenbedrijven.

“We zijn opgelucht dat er nu een duidelijk perspectief en kader is om de horeca te heropenen, maar benadrukken dat dit op een veilige en haalbare manier moet gebeuren. We steunen de vraag om de horeca extra ademruimte te geven, door bijvoorbeeld de btw op alle voeding en dranken in de horeca te verlagen naar 6%, naast andere gerichte maatregelen om de heropstart te ondersteunen en de horecaconsumptie te stimuleren”, zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. 

“Tegelijk hebben ook onze voedings- en drankenbedrijven blijvende steun nodig om er terug bovenop te komen, door socio-economische maatregelen te verlengen of bijkomende acties te ondernemen”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia. “We pleiten er dan ook voor om het regime van tijdelijke werkloosheid verder te verlengen, zolang de horeca niet op volle toeren draait. Er is ook nood aan maatregelen om investeringen aan te moedigen en de liquiditeit en financiering van bedrijven op peil te houden. Dat kan onder meer met een tussenkomst in de kost voor gewaarborgd loon bij ziekte, die door Covid-19 ook in onze sector sterk was toegenomen. En we vragen om een aantal flexibiliteitsmaatregelen, zoals het hoger krediet voor vrijwillige overuren en de versoepeling voor opeenvolgende contracten voor bepaalde tijd, verder te behouden.”

Door het stilliggen van de horeca, de toeristische en de evenementensector, en het wegvallen van een groot deel van de export, heeft de coronacrisis een zware economische impact op de Belgische voedingsbedrijven. Eén op de drie bedrijven geeft aan te kampen met liquiditeitsproblemen en 90% ziet hun omzet dalen. Bij een kwart van de voedings- en drankenbedrijven daalde de omzet zelfs met meer dan de helft. De gedeeltelijke heropstart van de voormelde sectoren biedt nu vooruitzicht op verbetering. Fevia wil evenwel verder blijven overleggen met alle betrokken sectoren en bevoegde overheden, met het oog op economisch herstel op de binnenlandse en de buitenlandse markt voor alle schakels van de voedingsketen.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Wouter Verheecke8 juni 2020
company corner

FEVIA

WETENSCHAPSSTRAAT 14, BRUSSEL 1040Meer info
Chocolade afgewerkte productenChocolade grondstoffenChocolade halffabrikatenChocolaterieConfiserieVerpakking & labelGroothandel bakkerijproductenGroothandel confiserie & chocolaterieGroothandel zuivelwarenPatisserieLezers verpakking & label
Print Magazine

Recente Editie
28 oktober 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine